Google Panda, nou algoritme d’indexació
Fa unes setmanes Google va actualitzar el seu algoritme d’indexació web per potenciar totes aquelles pàgines que mostren un contingut únic i singular (de qualitat) i penalitzar aquelles que “no ofereixen una experiència satisfactòria a l’usuari”. I què entenem com a experiència satisfactòria? Doncs bàsicament donar rellevància a tot aquell contingut que va acompanyat del factor humà, és a dir, d’opinions d’usuaris, fotografies, vídeos i interaccions amb les xarxes socials.
La conseqüència immediata ha estat que molts webs han patit una pèrdua de posicions en el rànking dels resultats que dona Google, i per tant, han perdut tràfic directe de visites. D’inici els més afectats han estat tots aquells llocs que utilitzen tècniques il·lícites per posicionar-se, el que es coneix col·loquialment com a black hat: Quan mostrem un contingut als cercadors optimitzat amb aquelles frases que volem indexar però en canvi els usuaris en veuen un altre de diferent (cloaking); quan sobrecarreguem la pàgina amb paraules clau que no son rellevants amb el contingut que oferim simplement per posicionar-nos millor; o quan ocultem contingut a l’usuari però el fem visible als cercadors també amb aquesta mateixa finalitat.
Amb aquesta nova revolució a les tècniques de SEO plantejada per Google, es pretén treure dels resultats de cerca aquelles webs que no aporten res de valor, i potenciar les cerques més significatives i rellevants a aquells usuaris que les realitzen.
Què hem de tenir en compte del nostre web?
Bàsicament tenir cura del contingut. Aquest ha de ser original i no copiat; hem d’actualitzar-lo de forma periòdica i a poder ser oferir l’opció perquè la gent participi donant la seva opinió. També hem de vigilar la gramàtica i ortografia que utilitzem a l’hora d’escriure, ja que el nou algoritme Panda penalitza les faltes ortogràfiques i mala presentació del contingut. Afegir l’opció de “compartir” amb les xarxes socials (Twitter, Facebook) però sobretot amb el nou Google +1 on els usuaris poden votar i decidir si el nostre web els hi ha semblat interessant o no.
En conclusió, sinó voleu perdre presència als resultats de cerca, no deixeu de treballar i oferir continguts interessants a la gent que us visita.
Renovar-se o morir amics!