CSSCamp Barcelona
El passat dimecres 17 de juliol de 2019 es va celebrar la primera edició de la CSSCamp a la ciutat de Barcelona, una jornada de conferències d’un sol dia orientada a dissenyadors i desenvolupadors web.
Va tocar aixecar-se ben d’hora per començar el registre a les 7:30 del matí a l’auditori AXA de la Diagonal. Un cafè i alguna fotografia per immortalitzar el moment, i a les 9 s’aixecava el teló, amb un ambient més que formidable, donant la benvinguda als prop de 400 entusiastes d’arreu del món, a un dia que prometia. Oh, i tant que prometia!
La dissenyadora Tatiana Mac obria la jornada amb la xerrada construir sistemes de disseny socialment inclusius, enfocada a preparar entorns de disseny a consciència per combatre problemes recurrents i crear una web més accessible i inclusiva. I donava com a exemples nocius a canviar els típics formularis de registre on el sexe masculí sempre apareix com a primera opció per davant del femení. Petits detalls que tenen grans repercussions!
Jason Pamental va fer una sessió sobre sistemes tipogràfics dinàmics amb fonts variables, orientada a crear mètodes tipogràfics robustos, escalables i elegants, utilitzant totes les possibilitats que ens ofereix el CSS. Una conversa molt interessant enfocada a millorar l’accessibilitat i la llegibilitat de la web, treballant amb propietats personalitzades i càlculs CSS.
La front-end Cassie Evans va fer una autèntica demostració del que son les animacions SVG i tot el suc (i diversió) que ens poden aportar a la nostra “avorrida” rutina diària davant d’una pantalla. I ens ho va deixar clar: “SVG és el pont entre el món del dissenyador i el desenvolupador”. I observant la presentació, va quedar clar que sí, que les possibilitats que ofereixen els gràfics vectorials escalables son immenses tan per uns com per els altres.
La jornada va continuar amb Oliver Turner i una sessió analitzant algunes de les funcions menys conegudes de CSS dirigida sobretot a la part d’animació web i com treballar-la amb l’ajuda de llibreries JavaScript per aconseguir (literalment) autèntica màgia en el codi web.
Tornats de dinar va ser el torn per Stéphanie Walter, que amb la veu una mica perjudicada, ens va parlar sobre la percepció del rendiment d’una web que tenen els usuaris. I es va arribar a una conclusió molt interessant: no importa quina sigui la rapidesa de càrrega de la web, sinó la impressió que tenen els usuaris d’aquesta.
Adam Argyle ens va mostrar com, en un món on tot va tan ràpid, la lentitud i la suavitat en les animacions poden millorar la part UX de la web. Va fer comparatives interessants entre els sistemes mòbils IOs i Android (suavitat vs. rapidesa) i vam gaudir de molts exemples, entre rialles, de diferents tipus d’animacions CSS.
A continuació Sergei Kriger ens va donar algunes idees útils per millorar l’accessibilitat web creant interfícies d’usuari boniques, ràpides i totalment accessibles, aplicant les millors pràctiques en aquelles zones més complexes, com ara per exemple els formularis de registre i la seva validació en temps real.
Després el torn va ser per Harry Roberts i els seus consells per desenvolupar pàgines web més eficients d’una forma ràpida i senzilla utilitzant recursos HTML com el preload, el prefetch o el preconnect per ajudar-nos a millorar notablement el rendiment de càrrega dels elements.
I la jornada la va concloure Lara Schenck, segurament amb les millors i més divertides slides que he vist mai, ensenyant-nos com escriure algoritmes CSS (entenent-los com a un conjunt de declaracions que produeixen una sortida d’estils personalitzats) i l’impacte potencial d’utilitzar-los. Va haver-hi sorpresa a la sala al escoltar de la seva pròpia veu, que el CSS és també un llenguatge de programació (però aquest seria un altre debat que donaria per molt).
En definitiva, la CSSCamp va ser una conferència molt inspiradora que esperem que es torni a repetir. Moltes gràcies a tots els excel·lents ponents i equips per fer-ho possible.
Fins la propera! 👋